The project involves the renovation of the Monumental Cemetery of Corridonia.

The original structure, designed by the well known architect Mollari at the beginning of the twentieth century, challenges the steep slope of the site. The pavilions, whose geometry follows the steep hillsides, had to be renowed; the idea of the Municipality was a profound regeneration of the old pavillions, in order to make them funcional with today’s regulations and requirements.

The project initially foresees the restoration of existing masonry by using classic methodologies of work: brick substitution operations, joints repairing, and roof and brick waterproof insulation.

Then, new walkways – in the form of steel slabs facing the single pavilions – has been implemented, creating comfortable spaces for rest and visit. The new facilities have the clear functional purpose of creating plan paths, where the visitor can safely access stay and pray.

The new structures, initially designed in cortèn, were then completely made of painted steel with “micacea” finishing; on one side they stand directly on the ground, while on the other they lay on masonry elevation, designed as original pavilions pilgrims extrusion.

Parapets, whose design reminds the traditionally country side fences, are completely removable, in order to allow the tumulus at the lowest levels.

The project also provide the complete refurbishment of the Pavilion pavement access to the monumental area,. The existing bituminous paving was removed and replaced with a new pavement consisting of orthogonal sandstone courses whose mesh is guided by the geometry of the existing volumes.

The stone courses delimit some polygonal areas,: those are then treated with a pavement characterized by a finish with exposed concrete aggregate in view. This is an on site construction system, which is both a structural consolidation element (the cast concrete base is about 15 cm) and a finishing element.

The new elements of the project, while revealing their contemporary soul, discretely fit into pre-existence.



Location: Corridonia
Project Team: Claudio Tombolini, Cristiana Antonini
Builders: Alma Restauri, Fernando Quarchioni
Completion: 2013-2016